Bengt Ahlfors


Bengt Ahlfors

 

Bengt Ahlfors är regissör och dramatiker, har sedan 1963 skrivit omkring 30 skådespel, för det mesta komedier, men också några dramer. Många av dem är översatta till flera språk och spelade i många länder. I synnerhet tycks Centraleuropa (Prag, Budapest, Bratislava) ha smak för hans humor, gudfarna vet varför.

Mest spridda pjäser är Jorden runt på 80 dagar (efter Jules Verne) och Finns det tigrar i Kongo? (tillsammans med Johan Bargum) som är spelad på flera än 20 språk. BA har verkat som regissör vid Lilla Teatern i olika repriser och som konstnärlig ledare för Svenska Teatern i Helsingfors 1975-78. Han har regisserat Molière, Shakespeare, Brecht, Tjechov och andra, men de senaste femton åren mest sina egna verk. Han har också skrivit och komponerat några hundra visor, både allvarsamma och mindre allvarsamma.
Alan Goodson , som är översättare och skådespelare i Los Angeles, har översatt flera av BAs pjäser och några av dem är också spelade i USA. Den engelska versionen av Stulen lycka är än så länge inte uppförd.


DRAMATIK I PJÄSBANKEN
A Theatre Comedy (English)
av Bengt Ahlfors
Around the World in 80 Days (English)
av Bengt Ahlfors
Ashes and Aquavit (English)
av Bengt Ahlfors
Den sista cigarren
av Bengt Ahlfors
Finns det tigrar i Kongo?
av Bengt Ahlfors Johan Bargum
Hissvägraren
av Bengt Ahlfors
Stulen lycka
av Bengt Ahlfors