Irena Kraus


Irena  Kraus

Född 1955

 

Foto: Judit Benedek

Irena Kraus utbildades till dramatiker och dramaturg på Dramatiska Institutet i Stockholm 1979 -81. Sedan dess har hon skrivit både för scenen , radio och tv och hon har också arbetat som dramaturg på flera stora teatrar.
En del av hennes tidiga pjäser är skrivna på beställning av Unga Riks , för vilka hon skrev sin första "riktiga pjäs" "Fjärilsbarn" 1994. En pjäs om tre judiska flyktingbarn som överlever förintelsen och hur de försöker fortsätta att leva. "Fjärilsbarn" har satts upp flera gånger på olika teatrar sen dess.
Senare skrev Irena Kraus, också på uppdrag och även då för barn, Ciao Bella. En pjäs om en adopterad flicka som kommer till sin nya familj i Sverige. Hon skrev även pjäsen "Mamma sökes" för en barnpublik. En pjäs som berättar om en mamma som dör i cancer och hennes två barn som genom en annons försöker att få tag i en ny mamma. Men hittar en pappa.
För Norrbottensteatern skrev hon för ett par år sedan en modern parafras på Verdis opera Rigoletto. Här kallad "Rigolettos dotter" och berättad ur dottern Gildas perspektiv. "Rigolettos dotter" producerades 2003 och spelades också på turné med Riksteatern.  
För radio har Irena Kraus skrivit "En alldeles vanlig familj". Pjäsen är delvis baserad på en roman av en serbisk författare, men med en ny ramhandling som placerar historien i vår tid.
Två andra radiopjäser följde; " ... det handlar om kärlek" och "Vid gränsen, som regisserades av Hilda Hellwig för Radioteatern 2008, med Erland Josephson i titelrollen.
Under senare år har hon skrivit ett flertal pjäser på beställning av Unga Dramaten.  2006 skriver hon ” I skuggan av Hamlet” . En föreställning som Dramaten också gästspelar med på Nationalteatern i Belgrad.
Därefter följer ”Anna Larsson hemliga dagbok” en dramatisering gjord tillsammans med regissören Malin Stenberg, direkt för Unga Dramatens scen, liksom ”Den tatuerade mamman” ett år senare.
För Stockholms Stadsteater har Irena Kraus nyligen skrivit  relationskomedin  ”Från Damaskus” , samt gjort dramatiseringen och skrivit sångtexterna till ”Dårfinkar och Dönickar” som kommer upp på Stadsteaterns scen i Skärholmen under våren 2009. Under samma säsong kommer också hennes nyskrivna monolog ”Stirraren” upp på Unga Dramaten.
Förutom nämnda verk föreligger också en musikal "De onödiga talangernas teater" med musik av kompositören Niko Röhlcke . En dramatisering av boken "Glöd" av den ungerske författaren Sandor Marai .Samt triangeldramat ”Blind date” , en pjäs om ung kärlek.

Just nu skriver Irena Kraus på en beställning från SVT Drama.
DRAMATIK I PJÄSBANKEN
...det handlar om kärlek
av Irena Kraus
Blind Date
av Irena Kraus
De onödiga talangernas teater
av Irena Kraus
En alldeles vanlig familj
av Irena Kraus
Fjärilsbarn
av Irena Kraus
Från Damaskus
av Irena Kraus
Lille Luther
av Irena Kraus
Mamma sökes
av Irena Kraus
Min mamma är en drake
av Irena Kraus
Rigolettos dotter
av Irena Kraus
Stirraren
av Irena Kraus
Våren vaknar
av Irena Kraus Frank Wedekind
Vid gränsen
av Irena Kraus