Lasse DahlbergFödd 1944 i Forshem

 

Foto: Biggan Dahlberg

Kompositör och musiker (filmmusiken till Bröderna Lejonhjärta, Bolibompa vinjett och Trolltider för SVT m.m.) har även översatt, bearbetat och tonsatt en rad klassiska verk.
ROJ-föreningen i Haninge (Romeo och Julia 1983-84) och KLIV-teatern i Lidköping (Romeo och Julia 1995, Canterbury Tales 1996, Trolltider- en familjemusikal 1997, En midsommarnattsnattsdröm 1999, Stormen m.fl.) Han har också tillsammans med Biggan startat Blåeld musikteater och skrivit många musikteaterföreställningar för barn.

(se www.blaeld.se )

 Mångsidig och mycket produktiv kompositör, bosatt i Västerplana i Västergötland. Gick på Katedralskolan i Skara, där man upptäckte hans musikaliska begåvning. Och efter en dirigentkurs sattes han att leda skolans manskör, Musikens Vänner.
Efter studentexamen for han till Stockholm. Syftet var att studera filosofi vid Universitetet. Men efter att ha mött andra unga musikbegåvningar som Björn Isfält och Björn J:son Lindh övergick han helt till musiken. Han blev medlem av Bachkören i Adolf Fredriks kyrka och radions ungdomskör. Lasse tog en musikpedagogisk examen och undervisade för att finansiera studierna. Han utvecklade sina färdigheter i flöjtspel därhän att han fick ett stipendium för tre års studier på soloflöjt i Paris. Men efter ett halvår återvände han till Stockholm - han hade bildat familj och det första barnet var på väg.

På 70-talet började han arrangera och skriva egen musik. Han arbetade speciellt mycket för barn-TV. Han har t.ex. skrivit den riksbekanta musikvinjetten "Bollibompa" och gjort drygt hundra program med Staffan Westerberg. Han har också komponerat
flera barnmusikaler t.ex. "Alban", en popmuffa för hundar. Finns inspelad på skiva i likhet med musiken till filmen "Bröderna Lejonhjärta". Lasse har vidare skrivit balettmusik: "Bland tomtar och troll", för operan i Stockholm och tre verk för Cramér-baletten:
"Pyramus och Tisbe", "Ljus natt" och "Skärvor".

Med  Biggan, som arbetat som teaterproducent, flyttade han 1990 från Stockholm till Västerplana. Tillsammans har de under 90-talet arbetat med en rad musikteaterprodukioner i Lidköping. 1995 startade de Kliv-teatern, där Lasse framför allt skapat en rad körmusikaler för stor ensemble, 50-100 personer. Som kompositör har han också arbetat på att skriva musik till stora invigningar bl.a. av Vänernmuséet i Lidköping.

Som musiker har han under årens lopp turnerat landet runt i bl.a. Rikskonserter regi och medverkat i c:a 3000 föreställningar.


DRAMATIK I PJÄSBANKEN
En midsommarnattsdröm
av William Shakespeare
På Väg - ett gycklarspel
av Lasse Dahlberg
Romeo och Julia
av William Shakespeare
Stormen
av William Shakespeare