Daniel Karlsson


Daniel Karlsson

 
Daniel Karlsson (f.1975)
Mellan 1999 och 2003 gick jag filmmanuslinjen på Dramatiska Institutet. Under en föreläsning där läste jag en dikt som handlade om min uppväxt i Umeå, om att gå omkring i minusgrader och längta efter nåt mer, och om att längta efter att skillnaden mellan vem man är och vad man visar inte ska vara så stor. Den dikten blev, tack vare teaterregissören Olof Hanson, min första pjäs ”Oberörbara” som spelades på ung-scen/öst i Linköping 2002.
Därefter har jag mest arbetat med att skriva manus för film och TV, men då och då får jag även möjligheten att skriva en pjäs, och då brukar de på nåt sätt ofta hålla tangera ämnena i den där dikten. Längtan att få visa vem man verkligen är finns i min pjäs ”Kamratstödjaren” som hade premiär på ung-scen/öst 2008, och som sedan hösten samma år spelat nästan 300 föreställningar i Fria Teaterns uppsättning. ”Remake” från 2010 hade också premiär på ung-scen/öst och är en humoristisk skräckpjäs om att bli vuxen.
Min senaste pjäs ”Hans och Greta i Högdalen” hade premiär på Fria Teatern 2013 handlar om två barn och deras kamp för att få vara barn.

 


DRAMATIK I PJÄSBANKEN
Hans och Greta i Högdalen
av Daniel Karlsson
Kamratstödjaren
av Daniel Karlsson