Flidder Fladder


av Henrik Valentin

Antal skådespelare

Kvinnliga: 2    Manliga: 1

Genre

Barn/Ungdom
Musikdramatik

Längd

<60 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


FLIDDER FLADDER
Barn-, skol- och familjepjäs med inriktning på barn i åldrarna ca 6-8 av Henrik Valentin. Musikdramatik med mycket komiska och fysiska inslag. Tre utvecklingsbara roller för en manlig och två kvinnliga musikalartister eller skådespelare med sångröster. Spellängden bör hamna kring ca 55 min.
Titelrollen Flidder Fladder är en fladdermus. Han upplever sig fruktad, avskydd, skrämmande och allmänt obehaglig. Han har ett i sitt tycke ett mysigt krypin uppe på en kyrkvind, dit han för diverse mer eller mindre makabra fynd. Flidder Fladders stora olycka vid sidan av att vara ansedd som en misshaglig varelse, är att han är djupt förälskad i
Lindalej. Hon är en Barbievacker varelse. Hon trippar på sina höga klackar iförd den ena kreationen vackrare än den andra. Eller så åker hon i sin läckert rosa och öppna bil. Hon trivs inte med sin tilldelade roll som skönhetsmiss. Flickan som är hennes lekmamma och "ägare" är Hedvig, eller Hedda. Hon har en mamma som vet vad som är bäst och som styr och ställer, kommenderar städning av rummet, damning och bäddning. Gör Hedda inte som mamma vill – och det vill hon inte – blir straffet att mamma drabbas av migrän och Hedda av skuldkänslor.
I ett obevakat ögonblick sitter Lindalej ensam i en vilstol på gräsmattan, trots att det blivit mörkt för Hedda var tvungen att skynda in för att äta. Då är Flidder Fladder ute på en flygtur. Han får syn på sin älskade Lindalej och i ett huj bjuds hon på hisnande resa över takåsarna upp till hans krypin på kyrkvinden. Men Lindalej är inte den som Flidder Fladder tror. Och därmed är cirkusen är igång.
Pjäsen innehåller flera olika sånger. Musiken är skriven av Johan Ohlsson, musiker och kompositör i Malmö. Johan medverkar i flera olika orkestrar, bl a Östblocket. Musiken i Flidder Fladder pendlar mellan medryckande och glammig till vemodigt balladartad. Vid en uppsättning i litet format räcker det med en synt, ett nummer upp blir det om man lägger till fiol. Partituret är skrivet för den konstellationen. Vid sidan av sångerna kan det i dramatiska partier förtäta stämningen och öka spänningen med olika musikaliska ljud.
Spännande, rolig. Handlingen utspelar sig på tre platser: En uteplats/gräsmatta, kyrkvinden och Heddas rum. Växlingar görs med ljusmoment. Ljuset är viktigt genom att fladdermöss är nattaktiva och dunkel höjer dramatiken till en nivå som passar barn i åldrarna 6 - 8 år.
För skolor. Flidder Fladder är skriven både som barn-, skol- och familjeföreställning. Skolorna kan t ex ta upp fladdermöss som ytterst fascinerande biologisk varelse, men också om att vara avvikande och fruktad. Ett annat tema kan vara könsroller och viljan att bryta mot dem, vilket t ex Lindalej vill.