Mordet på major Macey


av Robert Alftan

Förläggare

Teater & Musik

Antal skådespelare

Kvinnliga: 4    Manliga: 6

Genre

Tragedi
Talpjäs

Längd

>90 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


MORDET PÅ MAJOR MACEY.
Av Robert Alftan

6 m + 4 k .90 s. 16 scener av varierande längd.
Dubbleringar möjliga.

Ett inbördeskrig utbröt på Cypern i årsskiftet 1963-64 när grekcyprioterna anföll landets turkiska minoritet i byar och städer. Målet var att frånta den turkiska minoriteten grundlagsskyddet från 1960. Militären på de två brittiska baserna på Cypern trädde emellan parterna och beredde väg för Förenta Nationernas internationella fredsbevarande styrkor.
Söndagen 7 juni 1964 försvann den brittiske FN-majoren Edward ”Ted” Mavcey tillsammans med sin bil och chaufför spårlöst.
Maceys uppdrag var att undersöka vad som hade hänt 32 turkiska pantfångar grekcyprioterna hade tagit några dagar tidigare i en hämndaktion.
Alla FN:s och britternas försök att finna majoren, bilen och chauffören misslyckades, mycket för att den grekiska polisen vägrade samarbeta.
En finsk veckotidning sänder 2005 ner en kvinnlig reporter för att ta reda på vad som egentligen hände och sanningen om fallet Macey.
Reportern stöter på olika personer, som har olika versioner av orsakerna och händelserna kring pantfångarnas och Maceys öde.

Teman: Hat, hämnd, terrorism och desinformation plus analys av journalistiska kriterier och moral.

Författaren: Möjliga likheter med levande eller döda personer beror endast på livets nyckfullhet och verklighetens obevekliga logik.