I stillhet


av Henrik Valentin

Antal skådespelare

Kvinnliga: 2    Manliga: 1

Genre

Komedi
Tragedi
Talpjäs

Längd

>90 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


I STILLHET
Ett gravallvarligt drama med drastisk komik
Av Henrik Valentin

Personer:
Helena, dotter till den avlidna Elisabeth
Fredrik, Helenas f d man
Vera, halvsyster till Elisabeth

Handlingen i sammandrag
Helena har i kraft av närmast sörjande ordnat enskild och borglig begravning för sin mamma med vilken hon dock inte haft någon kontakt alls med på ett par år. Hennes syster Kristina befinner sig någonstans i USA och är inte underrättad eftersom syskonen inte heller haft någon kontakt. Helena har inte annonserat eller informerat någon om att begravningen ska äga rum
    Helena tänker ta tillfället i akt att ensidigt göra upp med sin mamma. Men då dyker Fredrik upp eftersom han lyckats ta reda på när begravningen ska äga rum. De f d makarna har haft obefintliga kontakter efter skilsmässan främst genom Helenas hatiska inställning till att han numera är öppet gay och lever med den karismatiske Peter. Deras tonåriga dotter Jenny har på senare tid tagit avstånd från sin pappa. Deras aggressioner tar sig uttryck i en ström av påhopp.
    In i kapellet träder också den avlidnas halvsyster Vera vars existens Helena inte känner till och hennes värld skakar.
    Sanning efter sanning avslöjas om mammans liv som Helena inte känner till. Hennes roll som närmast sörjande framstår som allt mer ihålig och grundlös. En dramatisk topp nås när Helenas och Fredriks sarkastiska ordfäktning tar sig handgripliga uttryck. Det visar sig också att kistan är tom och att Vera ligger bakom arrangemanget. Begreppet ”äger rum i stillhet” blir parodisk. Därmed blir även hon måltavla för Helenas aggressioner.
    Efter hand får dock Helena en annan bild av mammans uppfattning av henne och verkliga förhållanden kring viktiga och traumatiska händelser i hennes barndom. Hennes hat svalnar till sorg och vemod.
    Pjäser slutar med försoning mellan parterna och en ny och öppen begravning ska arrangeras.

Henrik Valentin © 2008