Hur fungerar det?

Dramadirekt är en webbtjänst där professionellt verksamma dramatiker kan ladda upp pjäser som görs tillgängliga för andra verksamma inom teaterns fält.

De flesta pjäser går dessutom att köpa för privat bruk i tryckt form via så kallad print on demand. Print on demand betyder att varje beställning trycks separat i billigare format. Så när en beställning är gjord trycks boken direkt och det tar ca 1 vecka för boken att hamna i brevlådan. Dramatiker som vill sprida sina verk kan ansöka om ett konto som möjliggör publicering på DramaDirekt. Teaterinstitutioner och andra professionellt verksamma inom fältet kan ansöka om att få ett användarkonto som ger dem fri tillgång till hela DramaDirekts katalog i pdf-format.

Vanliga frågor

 

Kan vem som helst publicera dramatik i DramaDirekt?

  • De pjäser du hittar på DramaDirekt är skrivna av professionellt verksamma dramatiker med minst två verk uppförda. Många av våra pjäsförfattare är också medlemmar i Dramatikerförbundet men det är inget krav för att få verket publicerat i DramaDirekt.

Jag kan inte köpa eller ladda ner en specifik pjäs, varför då?

  • Ett antal av de pjäser du finner via vår sajt är endast tillgängliga för teatrar och andra professionellt verksamma inom fältet. Dessa användare kan registrera ett särskilt konto här. Professionella användare med inlogg kan ladda ned pjäser. För allmänheten går det att köpa pjäser via print on demand. Upplever du tekniska problem med köp eller nedladdning är du välkommen att kontakta oss via mail eller telefon!

Varför finns inte alla pjäser av den dramatiker jag söker?

  • DramaDirekts katalog består av insända manuskript från förlag, dramatiker eller översättare. Om du söker en specifik pjäs kan du vända till vederbörandes förläggare.

Får man sätta upp en pjäs köpt via DramaDirekt?

  • Alla pjäser skyddas av upphovsrättslagen. För att spela någon av pjäserna i pjäsbanken krävs upphovsmannens tillstånd. Det kan du få genom upphovsmannen själv eller genom dennes förläggare. Om det gäller en översättning krävs tillstånd både från originalupphovsmannen och översättaren eller respektive förläggare. När en pjäs laddas ner av en teater eller annan professionell användare går ett meddelande iväg till upphovspersonen för att informera om vem som intresserat sig för deras verk. Detta sker inte vid privata köp.

Hur skyddar ni personuppgifter och användardata?

  • Läs gärna vårt användaravtal och GDPR-policy för fullständig information kring personuppgiftshantering och användardata. Den hittar du här.

 

Är ni en amatörteaterförening som letar efter verk att sätta upp hänvisar vi till Amatörteaterns riksförbund.